16.08.2014

Ghirardelli Dark & Sea Salt Caramel



O ja solę

Wbrew temu co sądziłam, to wcale nie czekolady marki Hershey’s zajmowały czołowe miejsce na półkach sklepowych. Owszem były ale nie rzucały się w oczy, nie były specjalnie wyeksponowane jako najbardziej znana amerykańska czekolada. Tak szczerze to bardziej Lindt mi się w oczy rzucał, Godiva również była bardziej widoczna, a w warzywniakach to Ritter Sport zajmował naczelne miejsce. Istnieje też jedna marka, która była obecna wszędzie. Nic dziwnego, w końcu to czekolada produkowana w USA i o niebo lepsza w smaku niż Hershey’s. I mówię to jako osoba, której Hershey’s smakuje.
Ghirardelli Dark Chocolate & Sea Salt Caramel Filling, czyli ciemna czekolada z nadzieniem karmelowym i solą morską.  Po pierwsze, jak już wspominałam, ta marka jest wyrobem amerykańskim ale została zakupiona przez dobrze nam znany Lindt. A Lindt zazwyczaj* byle czego pod swoim szyldem nie sprzedaje. Powstała w 1852 roku Ghirardelli jest drugą najstarszą czekoladową marką w Stanach Zjednoczonych. I naprawdę można ją kupić wszędzie. Co zaszłam do sklepu tam na półkach z czekoladami zawsze stało parę ich słodyczy. I za każdym razem przyciągały mój wzrok. Ofertę smakową mają dość ciekawą, jednak ja zdecydowałam się na coś, na co lecę prawie tak samo jak za masłem orzechowym. Mówię o połączeniu karmelu z solą, bo tego nigdy dość.
*zazwyczaj nie znaczy zawsze 
Smak: wydaje mi się, ze czekolada jest deserowa. Z pewnością nie jest gorzka czy mleczna. Na opakowaniu nie ma podanej procentowej ilości kakao ale podejrzewam, że będzie to około 50-60%. I mówię wam, jest doskonała. Słodycz jest idealnie wypośrodkowana, a charakteru nadaje wyraźna kakaowa cierpkość, która jednak nie jest gorzka. Delikatnie tłusta i bardzo aromatyczna, gładka i powoli rozpuszczająca się w ustach doskonałość. A nadzienie… no cóż jedyną wada nadzienia jest to, że jest dość płynne i się wylewa i przykleja palce do biurka (nie pytajcie). Ale tak po za tym jest idealne. Karmel nie jest zbyt słodki jest za to mocno eeee karmelowy. Mało co jest tak karmelowe jak ten karmel, naprawdę. Karmel w czystej postaci. 
Przez jego delikatną słodycz przebijała nutka soli. Na miłość boską, czemu to jest takie dobre?  Połączenie deserowej czekolady ze słodkim karmelem i słonym posmakiem dało mieszanką tak pyszną, że nawet z płynnym nadzieniem nie jestem w stanie dać mniej punktów niż widnieje niżej. Chcę więcej.
Ocena: 10/10
Kaloryczność: porcja (3kostki)/170kcal
Gdzie kupiłam: USA
Cena: patrz wyżej

A dla zainteresowanych, od czwartku 21.08 będzie w Biedronce promocja -25% na ciastka. Polecam takie herbatniki z czekoladowymi misiami(Mysie Pysie), przepyszne.

15 komentarzy:

  1. Super smak:) Ale po co w czekoladzie tłuszcz palmowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już się niczemu nie dziwię ;D

      Usuń
  2. Szaleję za takim połączeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Może trzeba załozyć fanklub takich ludzi lubiących takie połączenia:) ja jeszcze mam pod dachem synka co u smakują te smaki wczoraj zobaczył m&msy z masłem i koniec ciągle się ich domagał by mu dawać jeść a jak schowałam do szukał w wózku gdzie są:) . Polecam też czekoladę z pieprzem i limonką pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No bo jak można nie lubić takiego połączenia ;D Synek wie co dobre ;)

      Usuń
  4. a już myślałam że tutaj ją kupię.... a tu zniżka w Biedronce... takiego mi smaka narobiłaś....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, nawet nie pomyślałam jak to może wyglądać ;D

      Usuń
  5. FODPORN *.*
    Ta czekolada mówi do mnie : ''chodź i nie zjedz''
    Karmel z solą morską to boskie połączenie, a jak do ego jeszcze czekolada deserowa...taki apetyczny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. apetyczny ma kolor, apetyczny ma zapach, apetyczny ma smak :D

      Usuń
  6. Ten płynny karmel przywodzi mi na myśl Trader's Joe. I tylko owa płynność mnie lekko odstręcza od opisywanej przez Ciebie czekolady, bo poza tym... no to rzeczywiście wydaje się być niebo w gębie :) Bo trio smakowe jest świetne, to fakt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mówię, jakby ten karmel był w bardziej stałej formie to by ta czekolada była bardziej niż idealna. A o smaku niech świadczy ocena dana mimo mojej niechęci do płynnych nadzień :D

      Usuń

Włączyłam moderację komentarzy, dzięki temu nie powinno już być weryfikacji obrazkowej.